Stało się! Matura napisana i teraz trzeba cierpliwie czekać na oficjalne wyniki. Niecierpliwym jednak proponuję FORUM na temat rozwiązań tegorocznych zadań. Chętnie podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami na temat tych zadań oraz przeczytam Waszeopinie i streszczenia rozwiązań. Z zainteresowaniem przeczytam wymianę Waszych poglądów na temat poziomu zadań, sposobu ich rozwiązania oraz wątpliwości... Odpowiem na konkretne pytania dotyczące poszczególnych zadań.
Co do zadania 6.3 (silnik) czy ciepło oddane nie powinno być z minusem? Bo czysto rachunkowo odejmujemy koniec od początku w deltaT czyli różnica temperatur wychodzi -2T1. Ja podczas pisania arkusza mimo wszystko zostałem przy dodatnich wartościach (najprawdopodobniej przez nieuwage) ale po drugim przyjrzeniu się temu zadaniu zacząłem się zastanawiać czy CKE może odjac mi za to punkt. Odpowiedź -5nrT pojawiała się też w niektórych opracowaniach na youtube. Jeśli chodzi o arkusz to uważam go za dosyć dziwacznie prosty. Nie było praktycznie zadan w których można było się wykazać. To ciekawe bo w tym roku spodziewałem się że mogą poszaleć z prądem zmiennym po zadaniu z matury probnej lub, że będzie coś w rodzaju mostku wheatstonea z informatora. W każdym razie wrażenia bardzo dobre. Pozdrawiam
Widać, że być może CKE nie lubi prądów ;) . Jeżeli chodzi o zadania 6.3, to mam nadzieję, że obie odpowiedzi (dodatnia i ujemna) będą zaliczane.
Pozdrawiam SG